keskiviikko 22. tammikuuta 2014

Aprikoosi-cashewsaaristolaisleipä

Olen innostunut leipomaan leipiä/sämpylöitä/rieskoja, kuten täälläkin on jo nähty. Tein joulun alla jouluviemiseksi vanhemmille vuokaleipiä. Ensimmäinen versio oli saaristolaisleipä. En ole aikaisemmin leiponut kokonaisia leipiä, joten lopputuloksista ei etukäteen ollut mitään hajua mitä niistä oikein tulisi. Hyviä niistä loppujen lopuksi kuitenkin tuli.
 
Tässä leivät ennen uuniin menoa.


Ohje oli helppo. Ei tarvinnut kuin sekoittaa kaikki aineet keskenään ja valmista tuli.


APRIKOOSI-CASHEWSAARISTOLAISLEIPÄ
2 KPL
 
5 dl rasvatonta piimää
1 pkt tuoretta hiivaa tai 2 ps kuivahiivaa
1 ½ dl siirappia
1 ½ tl suolaa
1 ½ dl kaljamaltaita
1 ½ dl kauraleseitä
1 ½ dl ruisjauhoja
4-5 dl vehnäjauhoja
200 g pehmeitä aprikooseja
125 g cashew-pähkinöitä
 
Vuoan voiteluun
voita
 
Voiteluun
1 rkl siirappia
1 rkl vettä
 
1. Kuumenna neste kädenlämpöiseksi. Murustele ja sekoita joukkoon hiiva. Lisää siirappi, suola, maltaat ja kauraleseet. Sekoita taikinaan ruisjauhot, vähitellen vehnäjauhot ja lopuksi paloitellut aprikoosit ja pähkinät. Taikina saa jäädä löysäksi.
 
2. Jaa Taikina kahteen voideltuun suorakaiteen muotoiseen vuokaan. Peitä vuoat liinalla ja kohota lämpimässä vedottomassa paikassa vähintään tunnin ajan.
 
3. Paista leivät 175 asteisessa uunissa alimmalla tasolla noin 1 tunti. Voitele leivät siirappivedellä ja jatka paistamista 150 asteessa puoli tuntia. Peitä leivät leivinpaperilla paistamisen loppupuolella, ettei pinta tummu liikaa.
 
4. Voitele uunista otetut leivät siirappivedellä. Kumoa leivät hieman jäähtyneinä vuoista. Leivät ovat parhaimmillaan muutaman päivän päästä, anna niiden tekeytyä mielellään kylmässä.

 
Alkuperäinen ohje löytyy Pirkan nettisivuilta.
 
Ei muuta kuin vain kokeilemaan!
 

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti